Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym
Składniki: 60g masła +50g 1 jajko, łyżeczka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, szklanka mleka owsianego, 90-95g mąki pszennej, 100g cukru, 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie: Do miski dodać jako, cukier i 60g masła. Całość dokładnie zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia, i cukier waniliowy, dokładnie zmiksować. Dodać połowę mąki i mleko, połączyć. Na koniec dodać resztę mąki i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być gęste. Łyżką wylewamy partie ciast na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 7-10 minut w temperaturze 190 stopni. Do miski dodać 50g masła, masło orzechowe i cukier puder. Dokładnie zmiksować. Po ostudzeniu ciasteczka przełożyć masą z masła orzechowego. Może oprószyć delikatnie cukrem pudrem.