Pierożki gyoza
Składniki:
- 300g wieprzowiny (słn),
- 2 łyżki sosu sojowego (sn),
- szczypta soli (słn),
- woda (sł),
- 2 łyżki octu ryżowego (k),
- szczypta kurkumy (g),
- jajko (sł),
- olej (sł),
- kawałek kapusty pekińskiej (o),
- cebulka dymka (o),
- szczypta pieprzu (o),
- ciasto
Przygotowanie:
Do miski dodać mięso (słn), sos sojowy (słn), ocet ryżowy (k), kurkumę (g), jajko (sł), posiekaną kapustę pekińską (o), posiekaną cebulkę dymkę (o), szczyptę pieprzu (o) i szczyptę soli (słn). Farsz odstawić na 20-30 minut i w tym czasie przygotować ciasto. Ulepić pierożki. Poukładać je na patelni, zalać do połowy wodą i dodać 2-3 łyżki oleju. Przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut pod przykryciem a następnie odkryć, odparować wodę i podsmażyć pierożki.
Komentarze
Prześlij komentarz