Cukinia panierowana
Składniki:
- cukinia (sł),
- papryka ostra (o),
- cząber górski (o),
- sól (słn),
- mąka (k),
- bułka tarta (k),
- pół łyżeczki soku z cytryny (k),
- kurkuma (g),
- jajko (sł),
- mleko (sł),
- olej kokosowy (sł).
Przygotowania:
Cukinię (sł) pokroić w grubsze plasterki, prószyć cząbrem górskim (o) i solą (słn). Odstawić na 10 minut. Na talerz wysypać mąkę, do miski wbić jajko (sł), dodać 1/4 szklanki mleka (sł), dodać szczyptę papryki ostrej (o), szczyptę soli (słn) i sok z cytryny (k). Do bułki tartej (k) dodać szczyptę kurkumy (g) i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Cukinię obtoczyć w mące, jajku i bułce. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.
Sos koperkowy:
- mały kubek jogurtu (k),
- koperek (k),
- pół łyżki soku z cytryny (k),
- kurkuma (g),
- łyżeczka majonezu (sł),
- szczypta kminku mielonego (sł),
- pół łyżeczki mięty (o),
- szczypta pieprzu (o),
- szczypta soli (słn).
Do miseczki dodać jogurt (k), szczyptę kurkumy (g), majonez (sł), miętę (o), sól (słn), koperek (k), sok z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), kminek (sł) i pieprz (o). Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz