Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym
Składniki:
- 60g masła +50g
- 1 jajko,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao,
- szklanka mleka owsianego,
- 90-95g mąki pszennej,
- 100g cukru,
- 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków,
- 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
Do miski dodać jako, cukier i 60g masła. Całość dokładnie zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia, i cukier waniliowy, dokładnie zmiksować. Dodać połowę mąki i mleko, połączyć. Na koniec dodać resztę mąki i dokładnie zmiksować.
Ciasto powinno być gęste. Łyżką wylewamy partie ciast na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 7-10 minut w temperaturze 190 stopni.
Do miski dodać 50g masła, masło orzechowe i cukier puder. Dokładnie zmiksować.
Po ostudzeniu ciasteczka przełożyć masą z masła orzechowego. Może oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
To zdecydowanie są moje smaki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/