Curry - wegańskie i bezglutenowe
Składniki:
- 200g obranej i oczyszczonej dyni (sł),
- 1/3 lub 1/2 słodkiego ziemniaka (sł),
- różyczki brokuła lub około 50g fasoli szparagowej (sł),
- łyżka oleju (sł),
- pół łyżeczki papryki słodkiej (sł),
- szczypta cynamonu (sł),
- mała cebula (o),
- ząbek czosnku (o),
- szczypta mielonych goździków (o),
- szczypta gałki muszkatołowej (o),
- mały kawałek anyżu gwiaździstego (o),
- szczypta suszonej kolendry (o),
- szczypta mielonego kopru włoskiego (o),
- szczypta kardamonu (o),
- pół łyżeczki kminu rzymskiego (o),
- papryka chilli według uznania (o),
- szczypta ziela angielskiego (o) lub jedno ziarenko,
- sól (słn),
- puszka ciecierzycy lub namoczona przez noc suszona ciecierzyca i ugotowana (słn),
- 3 łyżki przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych (k) można wymienić na mleczko kokosowe (sł),
- 1/4 łyżeczki kurkumy (g),
- szczypta kozieradki (g).
Przygotowanie:
Na patelni z wysokim brzegiem rozgrzać olej (sł), dodać pokrojonego w kostkę batata (sł), drobno posiekaną cebulę (o), szczyptę soli (słn), odrobinę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), dynię pokrojoną w kostkę (sł), rozgnieciony czosnek (o), szczyptę goździków (o), szczyptę gałki muszkatołowej (o), kawałek anyżu (o), szczyptę soli (słn), przecier pomidorowy (k) (jeśli używamy mleczka kokosowego to dajemy odrobinę soku z cytryny w tym momencie), kozieradkę (g), cynamon (sł), (mleczko kokosowe sł), kolendrę (o), koper włoski (o), kardamon (o), szczyptę soli (słn), parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), różyczki brokuła (sł) podzielone na mniejsze lub fasolkę szparagową (sł), paprykę słodką (sł), kmin rzymski (o), chilli (o), ziele angielskie (o) oraz ciecierzycę (sł). Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut. Po tym czasie spróbować i dosolić do smaku. Podawać z brązowym/pełnoziarnistym ryżem w wersji bezglutenowej lub chlebkami naan.
Wygląda obłędnie! Takie curry, z milionem przypraw musi być bardzo aromatyczne! https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń