Karkówka marynowana w piwie
Składniki:
- 2 łyżki oleju (sł),
- łyżeczka papryki słodkiej (sł),
- 2 marchewki (sł),
- szczypta kminku mielonego (sł)
- 3-4 ząbki czosnku (o),
- 1-2 cebule (o),
- półtorej łyżeczki musztardy (o),
- pół łyżeczki papryki ostrej (o),
- szczypta cząbru górskiego (o),
- łyżeczka sosu sojowego (słn),
- 500-600g karkówki (słn),
- pół łyżeczki soli (słn),
- łyżeczka octu balsamicznego (k),
- łyżeczka soku z cytryny (k),
- łyżka mąki (k),
- szczypta rozmarynu (g),
- szczypta tymianku (g),
- szczypta kurkumy (g),
- 150-200 ml piwa (g).
Przygotowanie:
Do naczynia wlać olej (sł), dodać rozgniecione ząbki czosnku (o), musztardę (o), sos sojowy (słn), ocet balsamiczny (k), piwo (g), marchewkę (sł), cebulę pokrojoną w ósemki (o), sól (słn), pół łyżeczki soku z cytryny (k), rozmaryn (g), kurkumę (g), paprykę słodką (sł), paprykę ostrą (o), sól (słn), pół łyżeczki soku z cytryny (k), tymianek (g), kminek mielony (sł), cząber górski (o) i karkówkę (słn). Zostawić do marynowania na około 3 godziny. Karkówkę piec pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym przez godzinę w 150 stopniach, następnie temperaturę zwiększyć do 200 stopni i piec 30 minut lub piec w garnku rzymskim (wcześniej odpowiednio przygotowanym) w temperaturze 170 stopni przez 2-2,5 godziny (garnek rzymski z mięsem wkładamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy razem z nim).
Karkówkę można również od razu do marynowania pokroić w plastry i przygotować na grillu.
Marynatę z pieczenia przelać do rondla, dodać mąkę (k) i zagotować.
Komentarze
Prześlij komentarz