Chińskie pierożki z warzywami
Składniki:
- ciasto,
- marchewka (sł),
- pędy bambusa (sł),
- grzyby shitake lub mun (sł),
- kawałek kapusty pekińskiej lub pak choi (o),
- około 20-30g makaronu ryżowego (o),
- pół łyżeczki pieprzu (o),
- szczypiorek (o),
- łyżka sosu sojowego (słn),
- sól (słn),
- łyżka soku z cytryny (k),
- kiełki fasoli mung (k),
- kurkuma (g).
Przygotowanie:
Zagotować wodę w garczku i do wrzątku (g) dodać makaron ryżowy (sł). Odstawić na 10 minut.
Marchewkę (sł) pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Następnie drobno pokroić kapustę (o) i dodać do marchewki. Dodać sos sojowy (słn), pokrojone kiełki (k), szczyptę kurkumy (g), pędy bambusa (sł), makaron ryżowy (o) pokrojony w mniejsze części, szczyptę soli (słn), połowę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), pokrojone grzyby (sł), szczypiorek (o) drobno posiekany, szczyptę pieprzu (o). Cienko rozwałkować ciasto, wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierożki. Gotować na parze około 5-10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz