Pancakes
Najlepszy niedzielny podwieczorek to pyszne, lekkie i puszyste naleśniki - pancakes. Z każdym dodatkiem smakują dobrze a najlepsze są ze świeżymi owocami. Są również świetnym rozwiązaniem na weekendowe śniadanie,
Składniki:
Składniki:
- 2 jajka,
- szklanka mleka,
- 2 łyżki cukru,
- szklanka mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki masła roztopionego.
Przygotowanie:
Do miski wbić jajka i dolać mleko. Wsypać cukier i proszek do pieczenia. Ubijać mikserem około 5 minut aż mieszanina mleka z jajkami będzie puszysta. Stopniowo dodawać mąkę, najlepiej przesianą. Konsystencja ciasta musi być gęsta, jak śmietana. Na koniec dodać roztopione masło. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut, inaczej naleśniki po usmażeniu nie będą puszyste tylko ciężkie i zbite. Rozgrzać patelnię i smażyć do zrumieniania z każdej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz