Tagin z kurczaka wg 5 przemian
Marynata kurczaka:
- Olej (sł) dwie łyżki,
- Papryka słodka (sł) łyżeczka,
- Papryka ostra (o) łyżeczka,
- Sól (słn) szczypta,
- Udka lub podudzia z kurczaka (k).
Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać:
- jedną małą cebulę (o) pokrojoną w kostkę,
- szczyptę soli (słn),
- łyżeczkę soku z cytryny (k),
- szczyptę kurkumy (g),
- jedną średnią marchewkę (sł) pokrojoną w plasterki,
- szczyptę pieprzu (o),
- szczyptę soli (słn),
- kurczaka (k) - podsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
Następnie dodać:
- puszkę pomidorów krojonych (k),
- 500 ml przecieru pomidorowego (k),
- szczyptę kurkumy (g),
- pół łyżeczki cynamonu (sł),
- łyżeczkę kuminu (o),
- pół łyżeczki soli (słn).
Komentarze
Prześlij komentarz