Zupa fasolowa z chorizo

Składniki:

  • 2 litry wywaru z tego przepisu (k),
  • majeranek (g),
  • tymianek (g),
  • papryka słodka (sł),
  • 3 średniej wielkości ziemniaki (sł),
  • 2 mniejsze marchewki (sł),
  •  łyżeczka oleju (sł),
  • kminek mielony (sł),
  • łyżka masła (sł),
  • jedna czerwona cebula (o), ja użyłam pół na pół z białą,
  • 2 ząbki czosnku (o),
  • papryka ostra (o),
  • pieprz (o),
  • sól (słn), 
  • 150-180g chorizo (słn),
  • puszka czerwonej fasoli (słn).
  • łyżka mąki (k),
  • estragon (k),
  • parę kropli soku z cytryny (k).
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać pokrojone ziemniaki w kostkę (sł) oraz marchewkę (sł). Najlepiej jeśli ziemniaki i marchewka będą pokrojone w podobnej wielkości kostkę. Dorzucić pokrojoną cebulę (o) w piórka czy paski, dodać rozgniecione pod nożem ząbki czosnku (o), dodać pokrojone chorizo (słn) w pół plasterki lub kostkę. Dodać parę kropli soku z cytryny (k). Całość smażyć około 5-7 minut. Następnie całość przełożyć do gorącego wywaru. Dodać szczyptę estragonu (k), 1/4 łyżeczki majeranku (g), szczyptę tymianku (g), 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (sł), 1/4 łyżeczki kminku mielonego (sł), paprykę ostrą (o) według uznania, można również pominąć. Dodać szczyptę pieprzu (o) oraz sól do smaku (sł). Fasolę odsączyć i delikatnie wypłukać pod wodą. Dodać do zupy. 
Na patelni roztopić masło (sł), dodać szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn) oraz mąkę (k). Prażyć 3-5 minut. Następnie stopniowo dodawać porcjami gorącą zupę i szybko mieszać. Gdy zasmażka będzie już rozpuszczona oraz nie będzie grudek przelać do całości zupy i zagotować.
Jeśli zasmażka nie połączy się dokładnie na patelni z zupą i będą grudki najlepszym sposobem jest zblendowanie tej porcji, dodając jeszcze trochę zupy bez dodatków chorizo, ziemniaków czy fasoli i przelać do całości. 




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Kotlety mielone według pięciu przemian

Zupa grzybowa według pięciu przemian