Zupa fasolowa z chorizo
Składniki:
- 2 litry wywaru z tego przepisu (k),
- majeranek (g),
- tymianek (g),
- papryka słodka (sł),
- 3 średniej wielkości ziemniaki (sł),
- 2 mniejsze marchewki (sł),
- łyżeczka oleju (sł),
- kminek mielony (sł),
- łyżka masła (sł),
- jedna czerwona cebula (o), ja użyłam pół na pół z białą,
- 2 ząbki czosnku (o),
- papryka ostra (o),
- pieprz (o),
- sól (słn),
- 150-180g chorizo (słn),
- puszka czerwonej fasoli (słn).
- łyżka mąki (k),
- estragon (k),
- parę kropli soku z cytryny (k).
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać pokrojone ziemniaki w kostkę (sł) oraz marchewkę (sł). Najlepiej jeśli ziemniaki i marchewka będą pokrojone w podobnej wielkości kostkę. Dorzucić pokrojoną cebulę (o) w piórka czy paski, dodać rozgniecione pod nożem ząbki czosnku (o), dodać pokrojone chorizo (słn) w pół plasterki lub kostkę. Dodać parę kropli soku z cytryny (k). Całość smażyć około 5-7 minut. Następnie całość przełożyć do gorącego wywaru. Dodać szczyptę estragonu (k), 1/4 łyżeczki majeranku (g), szczyptę tymianku (g), 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (sł), 1/4 łyżeczki kminku mielonego (sł), paprykę ostrą (o) według uznania, można również pominąć. Dodać szczyptę pieprzu (o) oraz sól do smaku (sł). Fasolę odsączyć i delikatnie wypłukać pod wodą. Dodać do zupy.
Na patelni roztopić masło (sł), dodać szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn) oraz mąkę (k). Prażyć 3-5 minut. Następnie stopniowo dodawać porcjami gorącą zupę i szybko mieszać. Gdy zasmażka będzie już rozpuszczona oraz nie będzie grudek przelać do całości zupy i zagotować.
Jeśli zasmażka nie połączy się dokładnie na patelni z zupą i będą grudki najlepszym sposobem jest zblendowanie tej porcji, dodając jeszcze trochę zupy bez dodatków chorizo, ziemniaków czy fasoli i przelać do całości.
"łazi za mną" właśnie jakaś pikantna zupa z chorizo...
OdpowiedzUsuń