Zupa ogórkowa
Składniki:
- 400g ogórków kiszonych (k),
- łyżka koperku posiekanego (k),
- łyżka natki pietruszki posiekanej (k),
- 3 łodygi natki pietruszki (k),
- łodyga selera (k) (jeśli nie mamy pomijamy),
- 150g śmietany 18% (k),
- kurkuma (g),
- liść laurowy (g),
- kminek mielony (sł),
- 4 marchewki mniejsze (sł),
- 2 pietruszki (sł),
- 1/3 selera (sł),
- 500g ziemniaków pokrojonych w kostkę (sł),
- pieprz (o),
- 3 ziarna ziela angielskiego (o),
- skrzydło z indyka (o) (w wersji wegetariańskiej pomijamy)
- sól (słn),
- 3l zimnej wody (sł).
Przygotowanie:
Do dużego garczka włożyć skrzydło z indyka (o) i zalać 3l zimnej wody, dodać łodygi natki (k), liść laurowy (g), 1/4 łyżeczki kminku mielonego (sł) oraz ziele angielskie (o). Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 godziny na bardzo małym ogniu. Następnie dodać pół łyżki soli (słn), starte ogórki kiszone (k), szczyptę kurkumy (g), startą marchewkę (sł), pietruszkę (sł) oraz selera (sł) - gotować około 20 minut i dodać pokrojone ziemniaki (sł), 1/3 łyżeczki pieprzu (o), szczyptę soli (słn), posiekany koperek i pietruszkę (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł). Gotować do miękkości ziemniaków. Następnie dodać pieprzu (o) oraz soli (słn) do smaku i zaprawić śmietaną (k). Obrać skrzydło z mięsa i dodać zupy.
Komentarze
Prześlij komentarz