Spaghetti z kozim serem i dynią piżmową
Składniki (na 6 porcji):
- 400-500 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę około 1 cm x 1 cm,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta papryki słodkiej,
- dwie szalotki,
- papryczka chilli (ilość według preferencji),
- szczypta imbiru w proszku,
- parmezan,
- pieprz,
- sól,
- 300 g makaronu spaghetti,
- 200 g śmietany 18%,
- natka pietruszki,
- 150 g sera koziego "do smarowania",
- kurkuma.
Przygotowanie:
Pokrojoną dynie przełożyć do brytfanki, dodać łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę imbiru i większą szczyptę soli. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30-40 minut.
Na patelni rozgrzać delikatnie oliwę z oliwek, dodać pokrojoną szalotkę, papryczkę chilli i na małym ogniu podsmażyć aż będzie złota. Następnie wyłączyć ogień, dodać szczyptę soli, śmietanę, pół łyżki posiekanej natki pietruszki i ser kozi. Mieszać aż do połączenia się, dodać szczyptę kurkumy, papryki słodkiej oraz pieprz i sól do smaku. Ponownie włączyć ogień pod patelnią, dodać 3/4 upieczonej dyni i doprowadzić do wrzenia bardzo powoli i na najmniejszym możliwym ogniu. Resztę dyni włożyć ponownie do piekarnika, podwyższyć temperaturę do 180-200 stopni i podpiec aż będzie mocniej zrumieniona i lekko chrupiąca z zewnątrz.
Do ugotowanego makaronu dodać sos, całość dokładnie wymieszać.
Podawać posypane parmezanem i upieczoną dynią.
Komentarze
Prześlij komentarz