Szpinakowe pierogi z kurczakiem

Składniki na farsz:

  • 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka,
  • szczypta kurkumy,
  • łyżka oleju,
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, 
  • dwie łyżki sera ricotta,
  • 200 g szpinaku (ja użyłam mrożonego brykietu rozdrobnionego),
  • dwa średnie ząbki czosnku, 
  • pieprz,
  • sól,
  • łyżka soku z cytryny.
Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki, 
  • szczypta kurkumy,
  • 50 g szpinaku (ja użyłam 4 kostek mrożonego brykietu rozdrobnionego),
  • jajko,
  • szczypta pieprzu,
  • duża szczypta soli,
  • 1/4 - 1/3 szklanki wody,
  • łyżeczka śmietany lub jogurtu naturalnego.
Składniki na sos serowy:
  • łyżka masła, 
  • szklanka mleka,
  • 150 g sera radamer,
  • duża szczypta gałki muszkatołowej, 
  • duża szczypta pieprzu,
  • duża szczypta soli,
  • półtorej łyżki mąki,
  • szczypta kurkumy.

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka podsmaż na łyżce oleju, dodaj szczyptę kurkumy, paprykę słodką, szpinak, rozgniecione ząbki czosnku, dużą szczyptę pieprzu oraz soli, sok z cytryny i szczyptę kurkumy. Duś aż szpinak się rozmrozi lub jeśli używasz świeżego do momentu, aż zwiędnie. Następnie dodaj ser ricotta
zblednuj nadzienie. Jeśli nie będzie łatwo się blendować na kremowo, dodaj jeszcze łyżkę ricotty. Dopraw ewentualnie solą i pierzem, nadzienie powinno mieć wyrazisty smak. Nadzienie pozostaw do wystudzenia.


Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj łyżeczkę jogurtu lub śmietany, szczyptę kurkumy, jajko, rozmrożony szpinak (jeśli używasz świeżego, drobno go posiekaj), szczyptę pieprzu, soli oraz wodę (jeśli używasz rozmrożonego szpinaku, dodaj 1/4 szklanki wody, jeśli świeżego 1/3). Zagnieć ciasto i ugniataj je przez 5 minut. Następnie przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw na 5-10 minut, aby odpoczęło.

W małym garnku roztop masło, dodaj gałkę muszkatołową, dużą szczyptę soli i mąkę. Dokładnie rozmieszaj rózgą i podsmaż do momentu, aż mąka nabierze delikatnego złotego koloru. Następnie dodaj szczyptę kurkumy i energicznie mieszając, dodaj mleko. Całość zagotuj, cały czas mieszając, dodaj pokrojony w kostkę ser (możesz go również zetrzeć). Gotuj i mieszaj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dopraw szczyptą pieprzu.

Ciasto rozwałkuj na grubość 1-2 mm, wytnij kółka i nałóż łyżeczkę farszu. Pierogi gotuj w dużej ilości wody przed 2-3 minuty od wypłynięcia. Nie pozwól, aby woda zaczęła mocno się gotować, bo pierogi mogą się rozpaść. Studź w płaskim naczyniu posmarowanym olejem tak, aby się nie stykały.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Kotlety mielone według pięciu przemian

Zupa grzybowa według pięciu przemian