Ciasto francuskie z jarmużem i kurczakiem
Szybko i smacznie? Nic prostszego, wystarczy parę prostych składników i możemy stworzyć coś innego niż zawsze. Nadzienie możemy przygotować dzień wcześniej, wtedy po powrocie do domu wystarczy zrobić sakiewki i upiec.
Składniki:
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (k),
- 300 g piersi z kurczaka (k),
- 2 łyżki oleju (sł),
- około 100 g jarmużu (o),
- pół łyżeczki papryki słodkiej (sł),
- pół łyżeczki papryki ostrej (o),
- pół łyżeczki cząbru górskiego (o),
- szczypta soli (słn),
- łyżeczka soku z cytryny (k),
- szczypta kurkumy (g),
- szczypta tymianku (g),
- szczypta pieprzu (o),
- około 50g niebieskiego sera pleśniowego (słn)
- łyżka śmietany 18% (k),
- pół małej cebuli.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (sł) i podsmażyć cebulę.
W tym czasie do miski wlać łyżkę oleju (sł), dodać ostrą paprykę (o), cząber górski (o), szczyptę soli (słn), sok z cytryny (k), dodać pokorjoną w kostkę pierś kurczaka (k), kurkumę (g), tymianek (g), paprykę słodką (sł) i pieprz (o). Kurczaka dodać na patelnię z podsmażoną cebulką. Pokroić jarmuż (o) drobniej i podsmażyć z kurczakiem. Następnie pokroić w kostkę ser pleśniowy (słn) i dodać na patelnię. Delikatnie posolić (słn) i dodać śmietanę (k). Wszystko poddusić około 5 minut. Zostawić do wystygnięcia.
Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, na środku ułożyć nadzienie i zlepić. Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem.
Ciasto z jarmużem jest czymś wyśmienitym. Zamieniam szpinak na jarmuż już na zawsze
OdpowiedzUsuńCiasto z jarmużem jest czymś wyśmienitym. Zamieniam szpinak na jarmuż już na zawsze
OdpowiedzUsuń