Pieczone ziemniaki z cukinią, boczkiem i jajkiem
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków (sł),
- 5 małych jajek (sł),
- kawałek cukinii (sł),
- kawałek pora (o),
- szczypiorek (o),
- pieprz (o),
- sól (słn),
- 3-4 plasterki boczku surowego (słn),
- koperek (k),
- kurkuma (g).
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć i ewentualnie obrać ze skórki. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie.
Rozgrzać patelnię, cukinię (sł) pokroić w drobną kostkę, dodać posiekanego pora (o) i pokrojony w kostkę boczek (sł). Podsmażyć aż boczek będzie chrupiący. Dodać większą szczyptę soli (słn), posiekany koperek (k) i małą szczyptę kurkumy (g),
Upieczone ziemniaki wyjąć z piekarnika, odciąć kawałek górnej części i wydrążyć. Miąższ (sł) dodać do farszu. Wypełnić ziemniaki gotowym farszem. Położyć na blaszce do pieczenia, wbić jajko (sł), lekko oprószyć pieprzem (o) i solą (słn). Zapiec przez 5-7 minut w temperaturze 160 stopni.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz