Szybki makaron ze szpinakiem
Składniki:
- 250g makaronu spaghetti (k),
- około 125g pomidorków koktajlowych (k),
- szczypta kurkumy (g),
- 200g szpinaku świeżego (sł),
- łyżka oleju (sł),
- ząbek czosnku (o),
- pół cebuli (o),
- świeża bazylia (o),
- pieprz (o),
- sól (słn).
Przygotowanie:
Zagotować wodę (g) na makaron, dodać półtorej łyżeczki soli (słn) i wrzucić makaron. Gotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać posiekany ząbek czosnku (o) i drobno pokrojoną cebulę (o), dodać większą szczyptę soli (słn) i przysmażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki (k), szczyptę kurkumy (g), lekko posiekany szpinak (sł), szczyptę pieprzu (o), około łyżki posiekanej bazylii (o), małą szczyptę soli (słn) i ugotowany makaron (k).
Można podawać z parmezanem a w wersji mięsnej można dodać szynki długo dojrzewającej surowej lub lekko podsmażonej.
Komentarze
Prześlij komentarz