Bezglutenowe placki ziemniaczane
Składniki:
- 1kg ziemniaków (sł),
- jajko (sł),
- olej do smażenia (sł),
- 1/4 łyżeczki pieprzu (o),
- pół mniejszej cebuli (o),
- półtorej łyżki mąki ryżowej (o),
- łyżeczka soli (słn),
- łyżeczka soku z cytryny (k),
- szczypta kurkumy (g).
Przygotowanie:
Ziemniaki (sł) obrać i zetrzeć na największych oczkach w tarce. Dodać drobno posiekaną cebulę (o), pieprz (o), mąkę ryżową (o), sól (słn), sok z cytryny (k), kurkumę (g) i jajko (sł). Całość dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej (sł) na patelni. Porcja ziemniaków na patelni musi być cieniutka inaczej placki będą surowe w środku. Smażyć na średnio rozgrzanej patelni po około 4 minuty z każdej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz