Domowy szybki kubełek kebab
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka (k),
- koperek (k),
- mały kubeczek jogurtu naturalnego (k),
- pomidor (k),
- łyżka soku z cytryny (k),
- kurkuma (g),
- około 500-600g obranych ziemniaków (sł),
- łyżeczka majonezu (sł),
- dwie łyżki oleju (sł),
- 3/4 ogórka (sł),
- szczypta cynamonu (sł),
- pół łyżeczki papryki słodkiej (sł),
- kapusta pekińska (o),
- szczypta mielonych goździków (o),
- pieprz (o),
- pół łyżeczki kuminu (o),
- papryka ostra (o),
- sól (słn).
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki (sł) pokroić w grubsze frytki. Polać łyżką oliwy (sł), lekko oprószyć papryką ostrą (o) i solą (słn). Piec około 20-30 minut w temperaturze 220 stopni.
Do miski dodać łyżkę oleju (sł), kumin (o), szczyptę pieprzu (o), większą szczyptę soli (słn), pokrojonego w cienkie paski kurczaka (k), szczyptę kurkumy (g), paprykę słodką (sł), cynamon (sł) i mielone goździki (o). Kurczaka odstawić na około 15 minut a następnie rozgrzać mocno patelnię i szybko obsmażyć kurczaka.
W miseczce wymieszać jogurt naturalny (k), posiekany koperek (k), szczyptę kurkumy (g), majonez (sł), szczyptę pieprzu (o), szczyptę soli (słn) i sok z cytryny (k).
Kapustę pekińską posiekać (o), lekko nasolić (słn), dodać pokrojonego w kostkę pomidora (k), szczyptę kurkumy (g) i ogórka pokrojonego w kostkę (sł).
Na dno słoika położyć sałatkę, mięso, frytki. Całość polać sosem. Na frytki można dodać jeszcze starty ser żółty.
Jeśli mamy więcej czasu możemy przygotować cięte mięso kebabowe, które będzie jeszcze bardziej przypominać sławny fastfood. A kapustę pekińską można zastąpić surówką z białej kapusty bez dodatku śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz