Cięty kebab z kurczaka

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka (k),
  • pół łyżeczki kurkumy (g),
  • szczyptę tymianku (g),
  • szczypta rozmarynu (g),
  • łyżeczka oleju (sł),
  • szczypta cynamonu (sł),
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (sł),
  • jajko (sł),
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (o),
  • szczypta zmiażdżonych ziaren kolendry (o),
  • szczypta papryki ostrej (o), 
  • szczypta kozieradki (o),
  • szczypta oregano (o), 
  • szczypta mielonych goździków (o),
  • szczypta mielonych lub miażdżonych ziaren kopru włoskiego (o), 
  • 1/4 łyżeczki soli (słn),
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (k).
Przygotowanie:
Mięso (k) zmielić, dodać kurkumę (g), jajko (sł), kmin rzymski (o), kolendrę (o), kozieradkę (o), połowę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), rozmaryn (g), cynamon (sł), paprykę słodką (sł), paprykę ostrą (o), oregano (o), mielone goździki (o), ziarna kopru włoskiego (o), sól (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k) oraz tymianek (g). Na patelni zwykłej lub grillowej rozgrzać olej (sł). Z mięsa uformować dużego "klopsa". Obsmażyć z każdej strony na złoto, zdjąć z patelni i skroić wierzchnią warstwę. Powtarzać aż do skończenia się kawałka mięsa. Ścięte kawałki mięsa można jeszcze podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 5 minut. Zamiast smażyć mięso można piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Ścinać wierzchnią warstwę po podpieczeniu jej na złoto. 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian