Pieczony kalafior

Składniki:

  • 1 kalafior (sł),
  • dwie łyżki masła (sł),
  • kminek mielony (sł),
  • ziele angielskie (o), 
  • pieprz (o),
  • sól (słn),
  • świeży koperek (k),
  • natka pietruszki (k),
  • liście laurowe (g),
  • tymianek (g).
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę (g), dodać szczyptę kminku mielonego (sł), dodać jedno ziele angielskie (o), pół łyżeczki soli (słn), dwie łodygi natki pietruszki (k), jeden liść laurowy (g), tymianek (g). Gotować pod przykryciem około 5 minut i następnie włożyć kalafiora (sł) w całości. Gotować około 5 minut, następnie wyjąć aby lekko przestygnął, przełożyć na patelnię żeliwną lub do formeki do pieczenia, posmarować na wierzchu połową masła (sł), lekko oprószyć pieprzem (o) oraz solą (słn), posypać koperkiem (k), posypać małą ilością tymianku (g), podlać chochelką wywaru z gotowania (sł) i dodać drugą połowę masła (sł) na dno. Piec w temperaturze 180 stopni aż do zrumienienia (około 15-20 minut) co jakiś czas podlewając płynem z dna formy lub patelni. 
Można dodać bułkę tartą: na rozgrzaną patelnię wsypać bułkę tartą (k), dodać szczyptę kurkumy (g), masło lub olej roślinny (sł) oraz szczyptę pieprzu (o). Całość podsmażyć około 5 minut do zrumienienia; a następnie świeży koperek (k). Jeśli rezygnujemy z bułki tartek kalafiora posypać delikatnie pieprzem (o) oraz solą (słn) i następnie dodać posiekany koperek. Zamiast tartej bułki, kalafiora można posypać prażonymi płatkami migdałów lub prażonymi płatkami owsianymi. 






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Kotlety mielone według pięciu przemian

Zupa grzybowa według pięciu przemian