Pulpety z indyka w sosie serowo-koperkowym
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka (o),
- sok z cytryny (k),
- łyżka śmietany (k),
- łyżka mąki (k),
- czerstwa bułka (k)
- pęczek koperku (k),
- kurkuma (g),
- wrzątek (g),
- jajko (sł),
- papryka słodka (sł),
- łyżka oleju (sł),
- kminek mielony (sł),
- kawałek pora (o),
- 50g sera blue cheese (o),
- pieprz (o),
- sól (słn),
- zimna woda (słn).
Przygotowanie:
Czerstwą bułkę (k) zalaż wrzątkiem (g) i odstawić.
Do miski przełożyć mięso (o), dodać szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), drobno posiekanego pora (o), szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), namoczoną bułkę (g), szczyptę papryki słodkiej (sł) oraz szczyptę pieprzu (o).
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (sł), uformować małe pulpeciki (o) i delikatnie podsmażyć z każdej strony. Zalać wodą tak aby całe pulpeciki były zamoczone (słn). Dodać łyżkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), zagotować.
W misce lub kubku rozmieszać łyżkę śmietany (k) z łyżką mąki (k) i zahartować wodą z pulpecików, odstawić.
Do gotujących się pulpecików dodać szczyptę kminku mielonego (sł), ser (o), szczyptę soli (słn), posiekany koperek (k) i zahartowaną śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.
Można podawać z puree ziemniaczanym, marchewkowo-ziemniaczanym lub innym z ulubionych warzyw.
Komentarze
Prześlij komentarz