Pulpety z indyka w sosie serowo-koperkowym

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka (o),
  • sok z cytryny (k),
  • łyżka śmietany (k),
  • łyżka mąki (k),
  • czerstwa bułka (k)
  • pęczek koperku (k),
  • kurkuma (g),
  • wrzątek (g),
  • jajko (sł),
  • papryka słodka (sł),
  • łyżka oleju (sł),
  • kminek mielony (sł),
  • kawałek pora (o),
  • 50g sera blue cheese (o),
  • pieprz (o),
  • sól (słn),
  • zimna woda (słn).
Przygotowanie:
Czerstwą bułkę (k) zalaż wrzątkiem (g) i odstawić.
Do miski przełożyć mięso (o), dodać szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), drobno posiekanego pora (o), szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), namoczoną bułkę (g), szczyptę papryki słodkiej (sł) oraz szczyptę pieprzu (o).
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (sł), uformować małe pulpeciki (o) i delikatnie podsmażyć z każdej strony. Zalać wodą tak aby całe pulpeciki były zamoczone (słn). Dodać łyżkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), zagotować. 
W misce lub kubku rozmieszać łyżkę śmietany (k) z łyżką mąki (k) i zahartować wodą z pulpecików, odstawić. 
Do gotujących się pulpecików dodać szczyptę kminku mielonego (sł), ser (o), szczyptę soli (słn), posiekany koperek (k) i zahartowaną śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć. 

Można podawać z puree ziemniaczanym, marchewkowo-ziemniaczanym lub innym z ulubionych warzyw.






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Kotlety mielone według pięciu przemian

Zupa grzybowa według pięciu przemian