Pierożki pieczone z soczewicą wg pięciu przemian
Składniki na farsz:
- 400g mięsa mielonego wieprzowego (słn), w wersji wegetariańskiej pomijamy,
- 150g soczewicy czerwonej (sł),
- Kawałek pora (o),
- Łyżka oleju (sł),
- Kminek (sł),
- Kurkuma (g),
- Sól (słn),
- Pieprz (o),
- Grubszy plaster selera starty na drobnej tarce (sł),
- Sok z cytryny (k).
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (k)
- 2 Jajka (sł),
- 80ml kwaśnej śmietany (k),
- pół kostki masła (sł),
- Imbir mielony (o),
- Sól (słn),
- Kurkuma (g).
Przygotowanie:
Do około 200ml gotującej się wody (g), dodać soczewicę (sł) i gotować aż cała woda wyparuje.
Do około 200ml gotującej się wody (g), dodać soczewicę (sł) i gotować aż cała woda wyparuje.
Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać drobno pokrojonego pora (o) i smażyć na bardzo małym ogniu aż będzie złocista (sł). Do cebuli dodać startego selera (sł), odrobinę pieprzu (o), mięso mielone (słn). Dodać parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g) i soczewicę (sł).
Do miski lub robota kuchennego dodać mąkę (k), szczyptę kurkumy(g), jajko (sł) i pokrojone masło (sł), szczyptę imbiru (o), szczyptę soli (słn), śmietanę (k).
Ugnieść ciasto.
Drugie jajko roztrzepać.
Drugie jajko roztrzepać.
Komentarze
Prześlij komentarz