Mintaj w cieście piwnym
Składniki:
- 400g mintaja (słn) mrożonego lub świeżego,
- sól (słn),
- woda (słn),
- sok z cytryny (k),
- 150g mąki pszennej (k),
- około 200 ml piwa (pszeniczne K, chmielowe G),
- szczypta kurkumy (g),
- pół łyżeczki papryki słodkiej (sł),
- olej (sł),
- mleko (sł),
- szczypta imbiru (o),
- szczypta papryki ostrej (o).
Przygotowanie:
Jeśli mintaj jest mrożony:
Do miski wlać około szklanki mleka (sł), dodać szczyptę imbiru (o), dodać filety mintaja (słn) i dolać wody tak aby całość zakryła rybę.
Rybę pokroić w paski, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć solą.
Do drugiej miski wsypać mąkę (k), dodać piwo (k lub g), szczyptę kurkumy (g), paprykę słodką (sł), paprykę ostrą (o), pół łyżeczki soli (słn) i parę kropli soku z cytryny. Ciasto musi być bardzo gęste. Najlepiej odstawić na minimum 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzyć w cieście i ułożyć na patelni. Smażyć na złoto z każdej strony po około 3-4 minuty.
Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Podawać z pieczonymi młodymi ziemniakami czy frytkami oraz z ulubioną surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz