Tort tiramisu

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 180g cukru + 2-3 łyżki,
  • 70g mąki pszennej,
  • 70g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 250g sera mascarpone,
  • 330ml śmietany 30%,
  • około szklanki mocnej kawy,
  • kakao. 
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać około 100g cukru, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ubić na puszystą i jasną masę. Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać około 80g cukru. Do ubitych żółtek dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Następnie dodać 1/3 ubitych białek i dokładnie wmieszać, następne porcje wmieszać bardzo delikatnie. Przelać do okrągłej foremki o średnicy 21 cm. Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Śmietanę 30% przelać do miski, dodać 2-3 łyżki cukru i ubić. Dodać ser mascarpone i dokładnie wymieszać do otrzymania puszystej i jednorodnej masy.
Ostudzony biszkopt przeciąć na pół. Spód biszkoptu nasączyć kawą, do małego sitka wsypać kakao i oprószyć biszkopt. Następnie około 2/3 masy rozsmarować na spodzie biszkoptu i ponownie posypać kakao. Nakładamy górną część biszkoptu i postępujemy tak samo ja z dolną częścią. 
Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. 





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Kotlety mielone według pięciu przemian

Zupa grzybowa według pięciu przemian