Chlebki pita

Składniki na 9 średniej wielkości chlebków:

  • 510g mąki pszennej (k),
  • szczypta kurkumy (g),
  • 12g świeżych drożdży (sł),
  • łyżeczka cukru (sł),
  • szczypta imbiru (o),
  • pół łyżeczki soli (słn),
  • 300ml lekko ciepłej wody (słn).
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem (sł) i odstawić na 10-15 minut.
Do miski wsypać mąkę (k), dodać szczyptę kurkumy (g), wyrośnięty zaczyn (sł), szczyptę imbiru (o), sól (słn) i wodę, Całość dokładnie zagnieść aż ciasto będzie gładkie i jednolite (około 5-10 minut). Dzielimy na 9 równych porcji i rozwałkowujemy na grubość 2-3 milimetrów. Rozwałkowane placki kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką o zostawiamy na 40 minut. Po tym czasie piec 10 minut w temperaturze 200 stopni na najniższym poziomie piekarnika. Przekrawać kiedy będą wystudzone. 
Chlebki mogą być przygotowane na patelni. Po rozwałkowaniu porcji ciasta połóż je na rozgrzanej patelni. Gdy wyrośnie i będzie przypieczone, przełóż na drugą stronę. 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Kotlety mielone według pięciu przemian

Zupa grzybowa według pięciu przemian