Pierogi z mięsem według pięciu przemian
Składniki na farsz:
- 600g łopatki wieprzowej (słn),
- 2 marchewki (sł),
- seler (sł),
- pietruszka korzeń (sł),
- por (o),
- ziele angielski (o),
- pieprz (o),
- sól (słn),
- natka pietruszki (k),
- sok z cytryny (k),
- liść laurowy (g),
- 2-3 litry wrzątku (g)
- kurkuma (g),
- kminek mielony (sł),
- olej (sł),
- 2 cebule (o).
Przygotowanie:
Do gotującej się wody (g) dodać marchewkę (sł) pokrojoną w mniejsze części, kawałek pora (o), łopatkę wieprzową (słn), łodygę natki pietruszki (k), jeden liść laurowy (g), pietruszkę (sł), dwa ziela angielskie (o), szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), kawałek selera (sł), parę ziaren pieprzu (o). Mięso gotować około 50 minut do momentu aż będzie miękkie.
W tym czasie rozgrzać olej (sł) na patelni i dodać drobno pokrojoną cebulę (o). Smażyć na małym ogniu aż będzie złota.
Ugotowane mięso schłodzić i zmielić. Dodać sól (słn), parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), podsmażoną cebulkę (sł) i dwie, trzy chochelki wywaru (o) z gotowania mięsa. Spróbować i ewentualnie doprawić pieprzem (o) i solą (słn).
Składniki na ciasto:
- 900g mąki typ 450 (k),
- kurkuma (g),
- jajko (sł),
- szczypta imbiru (o),
- sól (słn),
- około szklanki wody (słn),
- 2 łyżki śmietany
Do miski wsypać mąkę (k), dodać odrobinę kurkumy (g), jajko (sł), szczyptę imbiru (o), pół łyżeczki soli (słn) i stopniowo dolewać wody (słn) wyrabiając ciasto. Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wyrobić ciasto.
W dużym garczku zagotować wodę (g), dodać szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku (sł), szczyptę imbiru (o), mocno posolić (słn).
Ulepione pierogi gotować 2-3 minuty od momentu ponownego zagotowania się wody.
Komentarze
Prześlij komentarz