Kofty wieprzowe według pięciu przemian
Składniki na kofty:
- 500g mięsa wieprzowo-wołowego (słn) (można zastąpić kurczakiem lub indykiem (k)),
- 1 mniejsza kajzerka namoczona (k),
- łyżka soku z cytryny (k),
- natka pietruszki (k),
- kurkuma (g),
- jajko (sł),
- szczypta papryki słodkiej (sł),
- szczypta papryki ostrej (o),
- 2 ząbki czosnku (o),
- szczyptę kuminu (o),
- mała cebula (o),
- świeża mięta (o) (można zastąpić suszoną),
- szczypta oregano (o),
- skórka z połowy cytryny (o),
- łyżeczka soli (słn).
- patyczki do szaszłyków,
- chlebki pita
Składniki na sos koperkowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (k),
- posiekany koperek (k),
- sok z cytryny (k),
- kurkuma (g),
- łyżka majonezu (sł),
- szczypta pieprzu (o),
- szczypta mięty suszonej lub parę listków świeżej (o),
- szczypta soli (słn).
Przygotowanie:
Do naczynia przełożyć mięso (słn lub k), dodać namoczoną i odciśniętą bułkę (k), szczyptę kurkumy (g) i jajko (sł)). Następnie przecisnąć czosnek (o) przez praskę i dodać do mięsa oraz drobno posiekaną cebulę(o). Dodać paprykę ostrą (o), kumin (o), skórkę z cytryny (o), łyżkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), papryki słodkiej (sł), miętę (o), oregano (o) i sól (słn).
Porcję mięsa owinąć wokół patyczka do szaszłyka wcześniej namoczonego w wodzie około 10 minut. Kofty grillować po 3-4 minuty z każdej strony (czas zależy od ich grubości). Można również upiec je w piekarniku w temperaturze 200-220 stopni przez 15-20 minut.
Do miski dodać jogurt (k), szczyptę kurkumy (g), majonez (sł), pieprz (o) oraz miętę (o), sól (słn), sok z cytryny (k) oraz koperek (k). Sos odstawić do lodówki na 10-15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz