Placki cukiniowe
Składniki:
- 500 g cukinii,
- 1 jajko,
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1,5 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- szczypta kurkumy,
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1 mały ząbek czosnku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyj, a ziemniaki oczyść ze skórki i ewentualnych niedoskonałości. Połowę cukinii zetrzyj na tarce o małych oczkach, drugą połowę cukinii oraz ziemniaki zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Do startych warzyw dodaj przeciśnięty ząbek czosnku oraz sól. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 5 minut. Po tym czasie odlej cały płyn z warzyw.
Do masy dodaj mąkę, koperek, kurkumę, paprykę słodką oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smaż na patelni z dodatkiem tłuszczu po około 3 minuty z każdej strony.
Placki możesz podawać z sosem jogurtowo-czosnkowo-koperkowym, sosem tzatziki czy z gulaszem.
Komentarze
Prześlij komentarz