Purisy with hummus
Purisy
Składniki:- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki otrąb
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki mleka
- sól
- olej do smażenia
Do miski wsypuję mąkę, otręby oraz dużą szczyptę soli. Masło roztapiam, dodaję mleko i zagotowuję. Gdy mleko z masłem się schłodzą do temperatury pokojowej, wyrabiam ciasto. Dziele ciasto na 16-18 równych porcji. Odrywam po małym kawałku z porcji i rozwałkowuję na grubość bibuły. Jeżeli ciasto się przykleja wystarczy stolnicę i wałek posmarować olejem lub oliwą. Na dobrze rozgrzany olej wrzucam rozwałkowane ciasto. Smażę na złoty kolor, około 1-2 minuty z każdej strony. Najlepiej smażyć w głębokim tłuszczu.
Hummus
Składniki:
- puszka odsączonej i opłukanej soczewicy,
- sok z połowy cytryny,
- sezam zmiksowany z oliwą lub pasta tahini,
- sól,
- pieprz,
- ząbek czosnku,
- 1/4 szkalnki wody.
Do wysokiego naczynia wsypuję ciecierzycę i dodaję pozostałe składniki. Miksuję blenderem lub w mikserze, na gładką masę.
Komentarze
Prześlij komentarz