Bezglutenowe batoniki musli
Składniki na 8-10 batoników:
- około 120g płatków owsianych górskich,
- łyżka kakao (można pominąć),
- 8 daktyli,
- 60g migdałów,
- 80g orzechów włoskich,
- 2-3 łyżki miodu,
- wrzątek,
- 60g moreli suszonych,
- 2 łyżki masła orzechowego.
Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem (tylko tyle żeby się całe zamoczyły) i dostawić na 10 minut. Następnie zmiksować na gładką masę.
Do garczka dodać masło orzechowe, masę daktylową i 2-3 łyżki wody. Całość podgrzać żeby składniki się połączyły. Migdały, orzechy i morele posiekać na mniejsze kawałki. Do garczka dodać płatki owsiane, orzechy, migdały, morele i kakao. Dokładnie wmieszać. Na samym końcu dodać miód. Masę wyłożyć w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-40 minut w temperaturze 150 stopni. Zostawić do całkowitego wystygnięcia i pokroić w batoniki.
Pyszne.
OdpowiedzUsuń