Zupa krem z zielonych szparagów
Składniki:
- 500g szparagów (sł),
- pieprz (o),
- papryka ostra (o),
- sól (słn),
- wywar (k),
- koperek (k),
- łyżka śmietany (k),
- tymianek (g),
- kurkuma (g).
Przygotowanie:
Szparagom usunąć zdrewniałe końcówki. Odciąć łodygi.
Przygotować wywar według przepisu. Dodać szczyptę tymianku (g), łodygi szparagów (sł) i gotować około 5-7 minut aż łodygi będą miękkie. Następnie zupę dokładnie zmiksować, dodać szczyptę papryki ostrej (o), pieprz (o) i sól do smaku (słn), Wrzucić posiekany koperek (k) i szczyptę kurkumy (g). Zahartować zupą łyżkę lub dwie śmietany, dodać do zupy i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
Górne części szparagów, które wcześniej odcięliśmy zgrillować i podawać z zupą.
Górne części szparagów, które wcześniej odcięliśmy zgrillować i podawać z zupą.
Komentarze
Prześlij komentarz