Cięty kebab z kurczaka
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka (k),
- pół łyżeczki kurkumy (g),
- szczyptę tymianku (g),
- szczypta rozmarynu (g),
- łyżeczka oleju (sł),
- szczypta cynamonu (sł),
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (sł),
- jajko (sł),
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (o),
- szczypta zmiażdżonych ziaren kolendry (o),
- szczypta papryki ostrej (o),
- szczypta kozieradki (o),
- szczypta oregano (o),
- szczypta mielonych goździków (o),
- szczypta mielonych lub miażdżonych ziaren kopru włoskiego (o),
- 1/4 łyżeczki soli (słn),
- 2 łyżeczki soku z cytryny (k).
Przygotowanie:
Mięso (k) zmielić, dodać kurkumę (g), jajko (sł), kmin rzymski (o), kolendrę (o), kozieradkę (o), połowę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), rozmaryn (g), cynamon (sł), paprykę słodką (sł), paprykę ostrą (o), oregano (o), mielone goździki (o), ziarna kopru włoskiego (o), sól (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k) oraz tymianek (g). Na patelni zwykłej lub grillowej rozgrzać olej (sł). Z mięsa uformować dużego "klopsa". Obsmażyć z każdej strony na złoto, zdjąć z patelni i skroić wierzchnią warstwę. Powtarzać aż do skończenia się kawałka mięsa. Ścięte kawałki mięsa można jeszcze podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 5 minut. Zamiast smażyć mięso można piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Ścinać wierzchnią warstwę po podpieczeniu jej na złoto.
Komentarze
Prześlij komentarz