Bezglutenowe placuszki z cukini
Składniki:
- dwie średniej wielkości cukinie (sł),
- olej kokosowy do smażenia (sł),
- jajko (sł),
- szczypta kminku mielonego (sł),
- pół łyżeczki pieprzu (o),
- świeża mięta (o) lub suszona (o),
- 2-3 łyżki mąki ryżowej (o),
- szczypta imbiru (o),
- półtorej łyżeczki soli (słn),
- sok z cytryny (k),
- koperek (k),
- jogurt naturalny lub grecki (k),
- kurkuma (g).
Przygotowanie:
Jogurt naturalny przelać do miseczki (k), dodać małą szczyptę kurkumy (g), małą szczyptę kminku mielonego (sł), miętę (o), szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), posiekany koperek (k), małą szczyptę kurkumy (g), małą szczyptę kminku (sł) i małą szczyptę pieprzu (o). Sos odstawić do lodówki na około godzinę.
Cukinię (sł) dokładnie umyć i zetrzeć na tarce, połowę na grubych oczkach, połowę na małych. Dodać szczyptę imbiru (o),łyżeczkę soli (słn) i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie odlać wodę, którą puściła cukinia i dodać łyżeczkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), jajko (sł), mąkę ryżową (o), pół łyżeczki soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k) i szczyptę kurkumy (g). Na rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym (sł) wylać łyżkę ciasta i smażyć na złoto z każdej strony.
Do ciasta można dodać również ser cheddar (o) lub edama (sł).
Komentarze
Prześlij komentarz