Cytrynowo-tymiankowy pieczony kurczak z młodymi ziemniakami
Składniki:
- cały kurczak (k),
- łyżeczka soku z cytryny (k),
- mała cytryna (k),
- tymianek (g),
- około 500g młodych ziemniaków (sł),
- olej (sł),
- papryka słodka (sł),
- cząber górski (o),
- pieprz (o),
- sól (słn),
- koperek (k).
Przygotowanie:
Cytrynę dokładnie sparzyć. a następnie naciąć wzdłuż w 4 miejscach. Cytrynę włożyć w środek kurczaka. Do miseczki wlać 3 łyżki oleju (sł), dodać pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), szczyptę pieprzu (o), większą szczyptę soli (słn), sok z cytryny (k) i pół łyżeczki tymianku (g). Natrzeć kurczaka przyprawami i zostawić na 2 maksymalnie 3 godziny. Następnie włożyć kurczaka do piekarnika i z nim w środku rozgrzać piekarnik do 160 stopni (najlepiej piec w garnku rzymskim). Piec pod przykryciem około półtorej godziny. Następnie odkryć i zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze po 20 minut z każdej strony. Na koniec obrócić kurczaka na plecy i podpiec z wierzchu aby skórka zrobiła się chrupiąca.Wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut aby odpoczął.
Ziemniaki (sł) dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą lub olejem (sł), oprószyć cząbrem górskim (o) oraz solą (słn). Włożyć do piekarnika z kurczakiem i piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut, następnie w wyższej temperaturze lekko podpiec aby były złociste i chrupiące z wierzchu. Na koniec ziemniaki posypać posiekanym koperkiem (k).
Można podawać z pieczonymi młodymi warzywami, takimi jak buraki, marchewka, seler i pietruszka. Warzywa (sł) polać łyżka oliwy (sł), łyżką miodu (sł), oprószyć cząbrem górskim (o) i solą (słn). Piec około 30-50 minut w temperaturze 160 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz