Wegetariańskie greckie pity
Składniki:
- 1 papryka (sł),
- 1 mała cukinia (sł),
- 1 mały bakłażan (sł),
- szczypta papryki słodkiej (sł),
- szczypta kminku mielonego (sł),
- łyżka oliwy (sł),
- 1 średniej wielkości cebula (o),
- sałata rzymska (o),
- szczypta oregano (o),
- szczypta pieprzu (o),
- szczypta papryki ostrej (o),
- szczypta cząbru górskiego (o),
- sól (słn),
- szczypta estragonu (k),
- szczypta bazylii (k),
- szczypta kurkumy (g),
- szczypta rozmarynu (g),
- chlebki pita z tego przepisu ,
- sos tzatziki z tego przepisu.
Przygotowanie:
Bakłażana (sł) pokroić w plasterki i obsypać pieprzem (o) a następnie solą (słn). Pozostawić na 10-15 minut a następnie opłukać pod wodą lub osuszyć ręcznikiem papierowym.
Paprykę (sł) pokroić w paski i przełożyć do miski. Cukinię (sł) pokroić w plastry i dodać do papryki w misce. Dodać oliwę (sł), następnie cebulę (o) obrać, pokroić w plastry i dodać do warzyw. Dodać bakłażana, szczyptę soli (słn), estragon (k), kurkumę (g), paprykę słodką (sł), oregano (o), pieprz (o), szczyptę soli (słn), bazylię (k), rozmaryn (g), kminek mielony (sł), paprykę ostrą (o) i cząber górski (o). Warzywa pozostawić na 10-15 minut. Patelnie grillową dokładnie rozgrzać i grillować warzywa partiami.
Pity można rozciąć i do środka włożyć sałatę rzymską, grillowane warzywa i sos albo położyć składniki na połowie pity i złożyć na pół. Można dodać do podania świeżego pomidora lub pomidory koktajlowe.
Komentarze
Prześlij komentarz