Kopytka z mięsem (knedle)

Składniki:

  • ciasto na kopytka
  • 500g mięsa wieprzowego (słn) łopatki lub szynki,
  • sól (słn),
  • natka pietruszki (k),
  • estragon (k),
  • wrzątek (g),
  • kurkuma (g),
  • liść laurowy (g),
  • kminek (sł),
  • korzeń pietruszki (sł),
  • kawałek selera (sł),
  • papryka słodka (sł), 
  • pieprz (o),
  • ziele angielskie (o).
Przygotowanie:
Do gotującej się wody w garczku (g) dodać obrany i pokrojony korzeń pietruszki (sł), dwa ziarna ziela angielskiego (o), mięso (słn), dwie łodygi natki pietruszki (k), liść laurowy (g), selera pokrojonego w kostkę (sł), szczyptę pieprzu (o), pół łyżeczki soli (słn), szczyptę estragonu (k), szczyptę kurkumy (g), pół łyżeczki kminku (sł). Mięso gotować koło 1 godziny/ godziny piętnaście. Po tym czasie wyjąć z rosołu i zostawić do ostudzenia. Następnie zmielić. Dodać około 1/4 łyżeczki pieprzu (o), pół łyżeczki soli (słn), małą szczyptę estragonu (k), szczyptę kurkumy (g) i 1/3 łyżeczki papryki słodkiej (sł), 
Sposób pierwszy lepienia kopytek. Kawałek ciasta położyć na stolnicę i uformować z niego wałek. Rozpłaszczyć go dłonią, nałożyć porcję mięsa na całej długości i przykryć tak samo uformowaną porcją ciasta. Skleić boki. Wyciąć nożem kopytka i skleić boki.
Sposób drugi. Kawałek ciasta położyć na stolnicę i uformować wałek. Wyciąć kopytka. Każde rozpłaszczyć, w środek włożyć porcję ciasta i skleić. 
Gotować jak w przepisie na kopytka. 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Kotlety mielone według pięciu przemian

Zupa grzybowa według pięciu przemian