Kotlety mielone z kurczaka z sosem musztardowym
Składniki:
- 500g mięsa z udek kurczaka (k),
- pół małej kajzerki (k),
- łyżka posiekanego koperku (k),
- szczypta kurkumy (g),
- jajko (sł),
- szczypta papryki słodkiej (sł),
- szczypta pieprzu (o),
- szczypta cząbru górskiego (o),
- większa szczypta soli (słn).
Do sosu:
- łyżka masła (sł),
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki (sł),
- 1/4 ostrej papryki (o),
- dwie łyżki mąki ryżowej (o),
- półtorej łyżeczki ulubionej musztardy (o), ja użyłam sarepskiej
- sól (słn),
- wywar warzywny (k), około 1litra
- szczypta kurkumy (g).
Przygotowanie:
Mięso z udek kurczaka (k) zmielić, dodać namoczoną kajzerkę (k), połowę kurkumy (g), jajko (sł), paprykę słodką (sł), pieprz (o), cząber górski (o), sól (słn), posiekany koperek (k) i kurkumę (g). Smażyć na małej ilości oleju lub grillu po około 4 minuty z każdej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz