Roladki ze schabu z pesto z suszonych pomidorów i cukinią według pięciu przemian


Składniki na roladki:

  • 5 plastrów schabu (słn),
  • 4-5 suszonych pomidorów (k),
  • olej (sł),
  • kurkuma (g),
  • ząbek czosnku (o),
  • starty żółty ser np edam, gouda (sł),
  • 5 plastrów cukinii (sł),
  • papryka słodka (sł),
  • papryka ostra (o),
  • sól (słn),
  • 2 łyżki śmietany (k),
  • koperek (k).
Przygotowanie:
Schab roztłuc na cienkie kotlety.
Do rozdrabniacza dodać suszone pomidory (k) i szczyptę kurkumy (g). Delikatnie rozdrobnić. Dodawać olej (sł) do uzyskania gładkiej pasty. Wrzucić pokrojony ząbek czosnku (o) i dokładnie rozdrobnić z pomidorami. Delikatnie posolić (słn). 
Na kotletach ze schabu (słn) rozprowadzić porcję pesto (słn), posypać lekko kurkumą (g), papryką słodką (sł) i ułożyć cienkie plastry cukinii (sł). Następnie oprószyć papryką ostrą (o) i solą (słn). Zwijać bardzo ciasno. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju ułożyć roladki łączeniem mięsa do dołu. Podsmażyć szybko z każdej strony i ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. 
Do śmietany (k) dodać posiekany koperek (k), szczyptę kurkumy (g) i starty ser (sł). Polać wierzch roladek i zapiec 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni.
Na wierzch roladek do polania można przygotować również sos serowy.

Tagliatelle z warzyw:
  • cukinia (sł),
  • marchewka (sł),
  • łyżeczka oleju (sł),
  • ząbek czosnku (o),
  • szczypta soli (słn).
Przygotowanie:
Cukinię i obraną marchewkę pokroić wzdłuż za pomocą obieraczki w cienkie plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem (sł) dodać pokrojone warzywa (sł), wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku (o) i delikatnie posolić (słn). Warzywa podsmażyć około 2-3 minut aż zmiękną delikatnie. 

Pieczone ziemniaki:
  • 5 dużych ziemniaków (sł),
  • dwie łyżki roztopionego masła (sł),
  • dwie łyżeczki papryki słodkiej (sł),
  • dwie łyżeczki papryki ostrej (o),
  • dwie łyżeczki rozmarynu (o), 
  • szczypta soli (słn),
  • posiekany koperek (k).
Przygotowanie:
Ziemniaki (sł) pokroić w grube frytki lub ósemki. Polać roztopionym masłem (sł), posypać papryką słodką (sł), papryką ostrą (o), rozmarynem (o) i lekko posolić (słn). Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni 40-60 minut. Na koniec posypać posiekanym koperkiem (k).






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Kotlety mielone według pięciu przemian

Zupa grzybowa według pięciu przemian