Sernik krówkowy o niskim indeksie glikemicznym
Składniki na masę serową:
- 500 g sera twarogowego chudego, (może być bez laktozowy),
- 5 większych jajek,
- 4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu,
- 2 łyżki mąki owsianej (mogą być bardzo drobno zmielone płatki owsiane),
Składniki na spód:
- 0,5 szklanki zmielonych płatków owsianych,
- 1/4 kostki masła,
- 2 łyżki pasty orzechowej kremowej,
- 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu,
Składniki na polewę:
- 1 małe opakowanie śmietanki kremówki 30%,
- 1 łyżeczka masła,
- 2-3 łyżki kremu karmelowego (ja użyłam kremu słony karmel Ostrovit).
Przygotowanie:
Masło rozpuść w garnku z dodatkiem pasty orzechowej, wlej do miseczki ze zmielonymi płatkami owsianymi i dodaj słodzik. Dokładnie wymieszaj i przełóż na dno formy do pieczenia kwadratowej 20x20 cm lub tortownicy 20 cm.
Ser biały twarogowy przełóż do miski (lub do misy blendera czy malaksera) i dodaj żółtka. Zblenduj na gładką masę za pomocą blendera ręcznego (możesz zrobić to w blenderze kielichowym lub malakserze). Jeśli masa jest bardzo gęsta (ser może być suchy) dodaj 3-4 łyżki mleka. Dodaj do sera mąkę owsianą i ksylitol. Białka ubij na bardzo sztywną i puszystą masę. Dodaj ubite białka w 3 partiach do masy serowej delikatnie mieszając.
Wylej masę serową na spód i włóż sernik do piekarnika. Piecz w 160 stopniach przez około 45 minut.
Do małego garnka dodaj śmietankę, masło i krem karmelowy. Łagodnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 4 minuty aż masa zgęstnieje.
Gdy sernik przestygnie polej go polewą.
Komentarze
Prześlij komentarz