Lemoniada arbuzowa
Lemoniada to jeden z najbardziej orzeźwiających napojów. Klasyczna lemoniada składa się z wody, soku z cytryny, soku z limonki, mięty, syropu cukrowego oraz lodu. Jednak jak każdy przepis, tak samo przepis na lemoniadę, został zmodyfikowany. Jedną z tych modyfikacji jest lemoniada arbuzowa. Sam arbuz jest bardzo zdrowym owocem, także jego pestki są bogate w związki odżywcze. Jest on źródłem likopenu, dzięki czemu wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, ogranicza sztywność tętnic, zmniejsza intensywność powstawania płytek miażdżycowych, pomaga obniżyć ciśnienie, a także łagodzi objawy astmy i infekcji przechodzących z kaszlem. Ponieważ zawiera aż 93% wody oraz wysoką zawartość potasu a niską sodu reguluje gospodarkę elektrolitową. W upalne dni świetnie gasi pragnienie, chroni przed wystąpieniem udaru słonecznego i zmniejsza drażliwość. Po arbuza powinny sięgać również osoby aktywne fizycznie i uprawiające sport, ponieważ fitoskładniki zawarte w arbuzie przyspieszają regenerację mięśni po wysiłki fizycznym, cytrulina zmniejsza zmęczenie i pomaga w usuwaniu kwasu mlekowego z mięśni. Miąższ arbuza zawiera również sporo witaminy C. Pestki z arbuza polecane są dla osób uprawiających sport, wspomagają regenerację mięśni wpływając tym samym na polepszenie ich poziomu dotlenienia. Wpływają także na zwiększenie produkcji hormonu wzrostu, który pomaga w budowaniu tkanki mięśniowej. Ponadto wykazują działanie obniżające ciśnienie krwi, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne czy przeciwbólowe.
Lemoniada perfekcyjnie gasi pragnienie, daje uczucie wewnętrznego chłodu i smakuje świetnie. Arbuzowa lemoniada będzie świetnie pasować do grilla, możesz ją wziąć na piknik czy też popijać
w ciągu dnia do ulubionych dań. Lemoniada może być bazą do stworzenia arbuzowego mojito.
Składniki:
- około 500 g miąższu z arbuza,
- 1,25 l wody,
- 2 łyżki cukru lub ksylitolu,
- sok z 1 soczystej cytryny,
- około 10 średnich listków mięty,
- szczypta soli niejodowanej,
- kostki lodu i listki mięty do ozdoby.
Komentarze
Prześlij komentarz