Gofry śniadaniowe z szarpanym kurczakiem i jarmużem
Składniki:
- 2 jajka,
- 260 g mąki,
- 200 g wody,
- 130 g oleju,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta pieprzu,
- ser żółty,
- jarmuż,
- kurczak, np z tego przepisu,
- pomidorki koktajlowe,
- szczypiorek,
- kiełki.
- pół cebuli lub jedna mała,
- ząbek czosnku,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Do miski dodać mąkę, wodę, olej, proszek do pieczenia oraz pieprz. Jajka podzielić na żółtka i białka, żółtka dodać do mąki. Całość zmiksować. Białka ubić na sztywno z solą i partiami dodawać do ciasta. Następnie dodać łyżkę posiekanego koperku i dwie łyżki startego sera żółtego. Piec w mocno rozgrzanej gofrownicy około 5 minut.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, dodać posiekaną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, lekko podsmażyć i dodać jarmuż. Lekko posilić i dodać łyżeczkę soku z cytryny. Dusić na małym ogniu aż jarmuż zmięknie.
Na upieczonych gofrach wysypać ser żółty, położyć kawałki kurczaka, jarmuż, pomidorki, kiełki i jeszcze odrobinę sera, położyć drugiego gofra i zapiec w gofrownicy następne 5 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz