Tacos z wieprzowiną
Składniki na nadzienie mięsne:
- 500 g chudego mięsa wieprzowego zmielonego (słn),
- sól (słn)
- estragon suszony (k),
- kurkuma (g),
- szczypta rozmarynu (g),
- łyżka oleju (sł),
- pół łyżeczki papryki słodkiej (sł),
- szczypta kminku mielonego (sł),
- papryka ostra (o) według uznania, ja daję około 1/3 łyżeczki,
- szczypta pieprzu (o),
- 1/4 łyżeczki kuminu (o),
- szczypta kozieradki mielonej (o),
- 1/4 łyżeczki suszonej kolendry (o),
- pół średniej cebuli (o),
- dwa ząbki czosnku (o).
Sos z awokado:
- 1 awokado (sł),
- łyżka majonezu (sł),
- szczypta pieprzu (o),
- 1/4 łyżeczki soli (słn),
- łyżeczka soku z cytryny (k),
- 150g jogurtu naturalnego.
Salsa pomidorowa:
- pół małej cebuli (o),
- szczypta soli (słn),
- 250g pomidorków koktajlowych (k),
- szczypta kurkumy (g),
- łyżeczka oleju (sł),
- szczypta pieprzu (o),
- łyżeczka posiekanej bazylii (o).
Około 12-14 małych tortilli lub gotowych placków do tacos oraz ser cheddar lub inny ulubiony.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać drobno posiekaną cebulę (o), lekko podsmażyć i dodać posiekany czosnek (o). Dodać szczyptę soli (słn) i gdy cebula będzie złocista dodać mięso (słn). Całość podsmażyć a następnie dodać szczyptę estragonu (k), szczyptę kurkumy (g), paprykę słodką (sł), paprykę ostrą (o), kumin (o), kozieradke (o), szczyptę soli (słn), szczyptę estragonu (k), rozmaryn (g), kminek mielony (sł), pieprz (o), kolendrę suszoną (o) i ewentualnie sól (słn), do smaku. Dokładnie podsmażyć całość.
Z awokado (sł) usunąć pestkę i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rozdrabniacza. Dodać majonez (sł) i lekko rozdrobić (powtarzać po każdym dodanym składniku), następnie dodać pieprz (o), sól (słn), sok z cytryny (k) oraz jogurt naturalny. Miksować około 2-3 minuty aż sos będzie gęsty.
Cebulę (o) drobno posiekać i wrzucić do miseczki, dodać szczyptę soli (słn) i dokładnie przemieszać. Odstawić na około 5 minut. W tym czasie siekamy pomidorki (k) na ćwiartki i dodajemy do cebuli. Następnie dodać szczyptę kurkumy (g), olej (sł), pieprz (o) i posiekaną bazylię (o).
Tortille podpiec w piekarniku. Najlepiej zawiesić na kratce do piekarnika,przez dwa (wieszamy tortille tak jak pranie na sznurkach). Gdy już będą trzymać formę dodać mięso oraz ser i ponownie zapiec. Po wyjęciu z piekarnika dodać pomidorki, sos i czerwoną cebulę pokroją w piórka. Można dodać na wierzch świeżą kolendrę.
Komentarze
Prześlij komentarz