Warkocz drożdżowy z porem i suszonymi pomidorami
Składniki na ciasto:
- 350g mąki + dwie łyżki,
- 40g drożdży,
- 1/4 szklanki oleju,
- pół szklanki mleka,
- płaska łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki cukru,
- 3 żółtka,
- białka,
- sezam.
Składniki na farsz
- jeden por,
- 3-4 suszone pomidory,
- łyżka oleju,
- szczypta soli,
- szczypta bazylii,
- szczypta pieprzu,
- szczypta kurkumy,
- szczypta papryki słodkiej.
Przygotowanie:
Jeśli mamy maszynę do wypieku chleba wrzucamy wszystkie składniki na ciasto do pojemnika (mąkę najlepiej przesiać), ustawiamy program do wyrabiania ciasta i czekamy aż ciasto będzie gotowe.
Jeśli nie mamy takiej maszyny działamy następująco. Do mleka dodajemy cukier, drożdże i dwie łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, olej, sól i wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie zagniatamy i dokładnie wyrabiamy około 20-30 minut. Można również posłużyć się mikserem ze spiralnymi końcówkami. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekanego pora, dodajemy sól i smażymy aż por będzie zrumieniony. Następnie dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, szczyptę kurkumy, szczyptę papryki słodkiej, pieprz i bazylię. Odstawiamy do ostygnięcia,
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Formujemy z nich wałek a następnie rozwałkowujemy go na szerokość. Nakładamy 1/3 farszu z pora i dokładnie zamykamy ponownie formując wałek. Tak postępujemy również z dwoma pozostałymi częściami. Następnie układamy je obok siebie i dokładnie sklejamy z jednej strony, pleciemy warkocz i sklejamy druki koniec. Smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem po 20 minutach.
Musi być bardzo pyszny. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/