Warzywa w cieście
Składniki:
- Ulubione warzywa: bakłażan, marchewka, cukinia, ziemniaki, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior itd.
- 100g mąki pszennej (k),
- 100ml piwa (pszeniczne K, chmielowe g),
- szczypta kurkumy (g),
- około 50g mąki kukurydzianej (sł),
- szczypta papryki słodkiej (sł),
- szczypta pieprzu (o),
- pół łyżeczki soli (słn),
- około 50-80 ml wody zimnej (słn).
Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki lub mniejsze części.
Do miski dodać mąkę pszenną (k), piwo (k lub g), mąkę kukurydzianą (sł), paprykę słodką (sł), pieprz (o), sól (słn) zimną wodę (słn) i kurkumę (g). Ciasto musi być gęste jak śmietana. Dodajemy pokrojone warzywa do ciasta i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej na wysokość około 1-1,5 cm. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony a następnie przełożyć na ręcznik papierowy.
Komentarze
Prześlij komentarz