Placki warzywne
Składniki:
- mała marchewka (sł),
- 4 mniejsze ziemniaki (sł),
- kawałek pietruszki (sł),
- pół małej cukinii (sł),
- jeden burak (sł),
- jajko (sł),
- drobno posiekany por (o), około łyżki,
- większa szczypta pieprzu (o),
- płaska łyżka mąki wyżowej (o),
- pół łyżeczki soli (słn),
- łyżeczka posiekanego koperku (k),
- szczypta kurkumy (g).
Przygotowanie:
Marchewkę (sł), ziemniaki (sł) i buraka (sł) zetrzeć na dużych oczkach, pietruszkę (sł) i cukinię (sł) zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać jajko (sł), pora (o) pieprz (o), mąkę (o), sól (słn), koperek (k) i kurkumę (g). Placki można upiec w piekarniku na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 30 minut w 160 stopniach lub usmażyć na patelni.
Komentarze
Prześlij komentarz