Tort czekoladowo truskawkowy
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 150g cukru,
- 2 łyżki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 70g mąki pszennej,
- 70g mąki ziemniaczanej.
Mus czekoladowy:
- 330ml śmietany 30%,
- 250g sera mascarpone,
- 100g gorzkiej czekolady,
- 3-4 łyżki cukru.
Frużelina truskawkowa:
- 400g truskawek mrożonych,
- łyżka cukru,
- 1/3 szklanki wody,
- dwie łyżki żelatyny.
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka utrzeć z cukrem i proszkiem do pieczenia aż będą puszyste i zmienią kolor na jasnożółty/biały. Następnie do utartych żółtek dodać przesianą mąkę i kakao, dokładnie rozmieszać. Do ciasta dodać 1/4 białek i połączyć. Następne porcje białek wmieszać w ciasto bardzo delikatnie.
Piec w temperaturze 160-170 stopni 35-40 minut.
Śmietanę dokładnie ubić z cukrem, dodać ser mascarpone i roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 15-20.
Do rondelka wrzucić truskawki, dodać cukier i wodę. Gotować 20-30 minut a następnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków delikatnie rozdrobnić truskawki. Dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Upieczony i wystudzony biszkopt przeciąć i nasączyć mocną herbatą z cytryną. Na biszkopcie rozsmarować frużelinę a następnie mus czekoladowy. Położyć kolejną warstwę biszkoptu i powtórzyć. Tort najlepiej zostawić na parę godzin w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz