Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (k),
- estragon (k),
- kurkuma (g),
- olej (sł),
- 100g szpinaku (sł),
- kminek mielony (sł),
- papryka słodka (sł),
- papryka ostra (o),
- cebula (o)
- czosnek (o),
- 50g sera blue cheese (o),
- cząber górski (o),
- pieprz (o),
- rozmaryn (o),
- sól (słn),
- sok z cytryny (k),
- pół łyżki jogurtu naturalnego (k),
- tymianek (g).
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (sł), dodać posiekaną drobno cebulę (o), lekko posolić (słn), dodać parę kropli soku z cytryny (k) i szczyptę kurkumy (g). Delikatnie zeszklić cebulę i dodać rozgnieciony ząbek czosnku (o), szczyptę soli (słn), parę kropli z soku z cytryny (k), szczyptę tymianku (g), drobno pokrojony świeży szpinak (sł), delikatnie poddusić. Następnie pokroić w kostkę ser (o) i dodać na patelnię. Dodać małą szczyptę soli (słn), jogurt (k) i szczyptę kurkumy (g).
Piersi z kurczaka przekroić na pół i w każdej zrobić nacięcie tak aby powstały sakiewki. Nadziać szpinakiem.
Do głębszego talerza dodać nie całą łyżkę oleju (sł), szczyptę kminku mielonego (sł) i papryki słodkiej (o), szczyptę papryki ostrej (o), szczyptę rozmarynu (o) i cząbru górskiego (o), dodać szczyptę soli (słn) i obtoczyć piersi z kurczaka.
Smażyć po 5-7 minut z każdej strony pod przykryciem na średnim ogniu.
Komentarze
Prześlij komentarz