Papryka faszerowana
Składniki:
- 3-4 papryki (sł),
- 100g kuskusu (k),
- wrzątek (g),
- kurkuma (g),
- tymianek (g),
- pół cukinii (sł),
- pół bakłażana (sł),
- 100g szpinaku (sł),
- łyżka oliwy (sł),
- pół łyżeczki papryki słodkiej (sł),
- cebula (o),
- ząbek czosnku (o),
- pieprz (o),
- cząber górski (o),
- 50g niebieskiego sera pleśniowego (o),
- sól (słn),
- dwie łyżki wody (słn),
- sok z cytryny (k),
- natka pietruszki (k).
Przygotowanie:
Do naczynia wsypać kuskus (k) i zalać centymetr wyżej wrzątkiem (g). Odstawić.
Na patelni rozgrzać oliwę (sł), dodać drobno pokrojoną cebulę (o), lekko posolić (słn), dodać łyżeczkę soku z cytryny (k) i szczyptę tymianku (g). Następnie w małą kostkę pokroić bakłażana (sł) i dodać na patelnię, dorzucić rozgnieciony ząbek czosnku (o), szczyptę soli (słn), parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), pokrojoną w kostkę cukinię (sł), szczyptę cząbru (o) i pieprzu (o). Lekko posolić (słn), dodać parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), posiekany szpinak (sł), całość dusić około 5-10 minut aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodać ser pleśniowy (o), wodę (słn), lekko posolić (słn) i dodać natkę pietruszki (k). Kiedy ser się roztopi wyłączyć gaz i dodać kuskus.
Przygotowanym farszem nadziać paprykę lub pieczarki. Piec w temperaturze 160 stopni 20-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz