Wywar warzywny według pięciu przemian
Składniki:
- 3 litry wrzątku (g),
- 3 marchewki (sł),
- 2 pietruszki średniej wielkości (sł),
- kawałek selera (sł),
- kawałek pora lub cebula (o),
- natka pietruszki (k),
- kurkuma (g),
- liść laurowy (g),
- dwa ziarna ziela angielskiego (o),
- parę ziaren pieprzu (o),
- sól (słn),
- sok z cytryny (k).
Przygotowanie:
Do wrzątku (g) dodać obrane i pokrojone na duże kawałki marchewki (sł), kawałek pora lub cebulę (o), szczyptę soli (słn), łodygi natki pietruszki (k), jeden liść laurowy (g), pietruszkę (sł) obraną i pokrojona w duże kawałki, ziarna ziela angielskiego (o), szczyptę soli (słn), odrobinę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), selera (sł), ziarna pieprzu (o) i sól (słn). Gotować około godziny na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wyjąć warzywa i przyprawy. Na koniec dodać natkę pietruszki (k).
Komentarze
Prześlij komentarz