Świąteczna galareta według pięciu przemian
Składniki:
- 5 udek (k),
- 2,5l wrzątku (g),
- 3 marchewki (sł),
- kawałek pora (o),
- cebula (o),
- kawałek selera (sł),
- pietruszka korzeń (sł),
- natka pietruszki (k),
- liść laurowy (g),
- szczypta kurkumy (g),
- dwa ziela angielski (o),
- cebula (o),
- 5-6 ziaren pieprzu (o),
- 2 łyżki soli (słn),
- żelatyna (opakowanie na 2,5 płynu),
- 3-4 jajka ugotowane na twardo (sł).
Przygotowanie:
Do gotującej się wody (g) dodać marchewkę (sł), pora(o), większą szczyptę soli (słn), udka (k), liścia laurowego (g), korzeń pietruszki (sł), ziele angielskie (o) i cebulę (o), szczyptę soli (słn), łodygi pietruszki (k), szczyptę kurkumy (g), selera (sł) i pieprz (o). Całość gotować 40 minut na bardzo małym ogniu. Dodać resztę soli (słn). Wyjąć marchewkę oraz udka z rosołu i odstawić do wystygnięcia. Do rosołu dodać nie całe opakowanie żelatyny (zostawić łyżkę w opakowaniu). Zagotować i zostawić do ostygnięcia. Na dnie naczynia ułożyć listki pietruszki, pokrojoną w kostkę marchewkę, rozdrobnione mięso z kurczaka i pokrojone w ósemki jajka. Całość zalać rosołem na wysokość dodatków w naczyniu. Zostawić na całą noc w lodówce do zastygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz